Karikatuur tekenen

Een spotprent of karikatuur is een overdreven tekening van iemand, meestal met de bedoeling grappig te zijn. Bepaalde eigenschappen of gelaatsuitdrukkingen worden overdreven weergegeven.

Overdreven

Je kunt natuurlijk een gewone, natuurgetrouwe tekening van iemand maken. Maar als je de bedoeling hebt iets grappigs te doen of ergens de spot mee te drijven, dan vergroot je bepaalde uitdrukkingen in het gezicht uit. Bij het karikatuur tekenen benadruk je vooral die uitdrukkingen, die het karakter van die persoon extra naar voren laten komen.

Zelf tekenen

Een herkenbare tekening van iemand maken, dat valt nog niet mee. Als je het zelf eens wil proberen, kun je het beste een foto als voorbeeld nemen. Teken de gezichtsvorm globaal na met een dun lijntje. Kijk goed: wat zijn de opvallende of juist onopvallende kenmerken in het gezicht? Heeft je voorbeeld een grote neus? Teken die dan twee keer zo groot. En heeft je model een wat terugvallende kin? Maak die dan extra klein. Het is de kunst bij het karikatuur tekenen belangrijke uitdrukkingen uit te vergroten, minder belangrijke uitdrukkingen ook veel minder in beeld te brengen.